Liviu Morarescu considera ca izvorul imaginatiei in bucatarie este in felul cum percepi ceea ce iti ofera natura.
Pentru el, inspiratia vine din educatia perceptiei asupra ingredientelor. Unii bucatari pot transforma un ou in zeci de moduri de gatire, altii in zece, altii in doua.
Admira toti bucatarii care cred in ei si evolueaza in ceea ce fac, care cauta sa se perfectioneze in permanenta. Un exemplu pentru el in acest sens este Jamie Oliver.
Bucataria l-a ales si l-a disciplinat. Si-a descoperit in timp pasiunea pentru gastronomie.
Drumul parcurs de la pasiune la profesie nu este usor, dar merita tot efortul.
“Meseria de bucatar te disciplineaza, te invata cum sa te porti cu oamenii, cum sa te porti cu ingredientele. Ceea ce este valabil in viata se aplica si in bucatarie: sa fii sincer, corect, punctual, disciplinat, iubitor, exigent, nebun, dar si dispus sa faci sacrificii.” – Liviu Morarescu
Liviu Morarescu a fost Sous Chef la Hotel Traian din Iasi, Head Chef la Restaurant Aghata din Iasi, Head Chef la Central Plaza din Piatra Neamt si acum este Head Chef la Hotel Mariko Inn din Roman.
A studiat mult arta bucatariei, citind si petrecand timp dupa program cu bucatari. A avut multe caderi pana sa inteleaga faptul ca bucataria este un loc in care nu este nevoie doar de timp si de conditie fizica, ci si un spatiu in care se poate crea arta.
Cand vine vorba despre preparate, ne spune ca este esential sa se tina cont si sa fie respectate proportiile.
“In bucatarie este ca in viata, scapa cine poate: trebuie sa fii puternic, sa stai tot timpul cu ochii pe visul tau, sa fii pregatit sa faci sacrificii si compromisuri in ce tine de viata personala. Meseria de bucatar inseamna multe ore de lucru; vei lucra si in weekenduri, si de sarbatori, mai ales de Craciun si de Revelion. Exista zile in care s-ar putea sa lucrezi chiar si 10, 12 sau 14 ore.” – Liviu Morarescu
Timpul lui este dedicat gastronomiei. Putinul timp care ii ramane si-l petrece cu sotia si cei doi fii, Erik si Edan. Este implicat in comunitate si in actiuni sociale.
Liviu Morarescu admira bucatatia modernista si evolutiva.
Tendintele in bucatarie sunt intr-o continua schimbare. Clientii isi doresc mereu noutati.
“Sunt adeptul si a ceea ce e in tendinte acum, al noului, cat si a trendurilor vechi. Este important sa isi gaseasca fiecare propria identitate culinara. Ce ma reprezinta este nisa de modernist cousine si zona de comfort food.” – Chef Liviu Morarescu
Ofera clientilor meniuri cu note din anotimpul curent si gusturi mereu noi. Foloseste feedback-ul clientilor pentru a se dezvolta. Complimentele sunt binevenite echipei din bucatarie. Sunt un bonus pentru bucatari.
La Mariko Inn in Roman pentru a gusta preparatele lui Chef Liviu Morarescu a ajuns Raluca Duma.
Iata ce a postat ea despre experienta traita:
Cine nu si-a facut macar o poza la felul de mancare spectaculos din restaurant? Cati dintre noi postam in social media farfuriile care ne încânta? Eventual dam tag locatiei pentru a răspândi vestea sau pentru a oferi un compliment virtual pe aceasta cale.
Da, dar de fapt cine e responsabil pentru explozia de gust, pentru platoul estetic din fata noastră sau pentru experiența culinara minunata pe care o avem in diverse locuri?
Raspuns: Bucătarul! El/ea este motivul pentru care noi facem acțiunile mai sus enumerate si datorită lui/ei seara noastră devine perfecta sau motivul pentru care revenim la un restaurant anume.
Bucătarul, care nu are o munca deloc ușoară, nu a primit tag niciodată, nici macar un cuvânt de lauda care sa-l “unga” pe suflet! Consider ca este timpul sa le arătam si bucătarilor aprecierile noastre!
Campania Complimente Bucatarului vrea sa încurajeze fix acest lucru: sa transmitem bucătarului complimentele noastre!
L-am întâlnit astăzi pe Chef Liviu Morarescu si mărturisesc ca i-am transmis complimente dupa fiecare fel de mancare pe care l-am consumat, sub semnătura lui.
Aperitivul, pe care l-a prezentat intr-un mod extrem de detaliat si cu o adevarata pasiune, am inteles ca a fost cel mai dificil dar si cel mai spectaculos preparat, dupa părerea mea! #somon #mango #sfecla
Felul principal a fost si el delicios, a fost laudat si “devorat” si de invitata mea si va mărturisesc ca farfuria a ramas perfect curată dupa ce l-am consumat! #rata #sparanghel #cartofi #rodie
Desertul a fost o adevarat explozie de culori si el, găluștele cu prune căpătând o noua savoare, cu lime, migdale si panna cotta.
Va invit si pe voi la Mariko Inn din Roman, locația unde Chef Liviu Morarescu își desfășoară activitatea si unde putem gusta preparate delicioase, inovative si sa vedem bucataria adusă la un alt nivel!
Il poti urmari pe Chef Liviu Morarescu pe Instagram aici si pe Facebook aici.