Tiberiu Csiszer, creativitate si pasiune innascuta pentru gastronomie - Complimente Bucatarului

Tiberiu Csiszer, creativitate si pasiune innascuta pentru gastronomie

Tiberiu Csiszer, a invatat bazele bucatariei de la un bucatar mai batran, Nicu Catana, care a fost primul lui bucatar sef. A invatat mancaruri traditionale romanesti, lucrand in mai multe echipe si locatii, crescand in pozitie si in rolul lui din bucatarie. Apoi a plecat in Germania.

 

„Eram curios cum se munceste, ce conditii au, si am avut parte de o experienta strasnica. Restaurantul era un fel de castel unde se faceau mese organizate si nunti. In weekend erau cate 6 nunti, in 3 saloane. A fost ceva nou pentru mine: sa faci mancare pentru 400 de oameni! Erau nunti selecte, cu somon proaspat adus din Norvegia, muschi de vita din Argentina, am vazut ce inseamna profesionismul adevarat. 

 

Bucatarul sef, care pe atunci avea o stea Michelin, era un artist in bucatarie. In bucatariile de afara sunt alte reguli, pe care cu timpul le-am invatat – au aparaturi performante, timpul de procesare al carnii si legumelor e rapid, nu se lucra cu mancare congelata. Acolo, in fiecare dimineata, bucatarul sef facea piata! Nu mi-a venit sa cred! El alegea carnea, legumele, negocia marfurile, iar meniul restaurantului era in functie de sezon si de marfurile din piata. 

 

La ei am gatit prima data somon intr-un fel profesionist. Pestele era foarte proaspat, iar atunci cand tu il transezi si il portionezi, poti sa faci ce vrei cu el, poti sa-i dai ce arome vrei, iar acest lucru iti pune la treaba creativitatea.“

 

– Chef Tiberiu Csiszer intr-un articol pentru Monitorul de Medias 

 

A trait apoi experienta sustinerii unor adevarate spectacole culinare pe un vas de croaziera. A facut un curs de perfectionare in catering in Belgia, unde a si lucrat la un restaurant. De acolo isi aminteste cu mandrie de momentul cand a gatit alaturi de o echipa de 50 de bucatari pentru un eveniment la care au participat 5000 de persoane.

Intors in tara, ofera consultanta in gastronomie.

In prezent colaboreaza mult cu Schmidt Erni, cu care merge la evenimente si incearca sa ofere mai departe informatiile noii generatii de bucatari. Tot alaturi de Schmidt Erni a castigat locul 2 in cadrul celei de-a doua editii a competitiei gastronomice Best Chef IPA.

 

“De cand ma stiu am avut o pasiune pentru gastronomie. Am ales sa fac ceea ce imi place! Pasiunea o am in sange, cred ca te nasti cu ea. Cand eram mic urmaream la TV pe Petrisor la emisiunea Teo si Mircea. Stiu ca abia asteptam sa vad ce va face in fiecare zi.” – Tiberiu Csiszer

 

Printre sursele lui de inspiratie, i-a mentionat pe Gordon Ramsay ca fiind modelul lui preferat din strainatate, iar din Romania urmareste tot ce face Robert Voicu.

Meniurile lui Chef Tiberiu Csiszer sunt compuse din putine preparate.

Prefera sa aiba un meniu mai scurt, cu cele mai bune preparate. Din fiecare tara de unde a lucrat a preluat cate ceva, dar cel mai mult se simte in preparatele lui influenta maghiara si saseasca.

 

“Am cateva preparate semnate de mine, dar cel la care tin cel mai mult este: somonul cu mar, spanac si sos de struguri. Este preparatul pe care l-am gandit pe vremea cand judetul Sibiu a fost declarat Regiune Gastronomica Europeana in 2019. Am vrut sa creez un preparat la care sa folosesc ingrediente locale si am ales strugurii de pe emblema orasului (Mediasul fiind cunoscut in lume ca fiind Vechea Metropola de Vin). Am creat acest preparat in care cu exceptia somonului, toate celelalte ingrediente sunt de la producatori locali.” – Chef Tiberiu Csiszer

 

Tiberiu Csiszer este foarte concentrat, cand are de pregatit un eveniment sau o prezentare a unui nou preparat, ne-a spus ca intra intr-un fel de transa, ca se transforma. Calculeaza totul in cel mai mic detaliu pentru ca evenimentul sau prezentarea sa iasa asa cum isi doreste. Are si emotii, dar sunt emotii constructive.

 

“Sunt foarte fericit cand vad farfuriile goale si vad clientii multumiti. Si cel mai fericit cand ii vad pe cei din echipa din bucatarie ca se ajuta intre ei!” – Chef Tiberiu Csiszer

 

Tiberiu Csiszer ne-a spus ca se ofera complimente:

 

“Sunt clienti care te cheama la masa lor dupa ce au mancat sa iti multumeasca, sunt si altii care te solicita inainte sa comande sa le recomanzi ce sa manance. Si asta conteaza enorm pentru moralul echipei din bucatarie!”

Meniurile lui Chef Tiberiu Csiszer sunt compuse din putine preparate.

In vizita la Pensiunea Butoaiele Transilvaniei din Medias pentru a trai experienta preparatelor lui Chef Tiberiu Csiszer a ajuns Andra Flenches Catusanu.

 

Ce a postat ea apoi pe pagina ei?

 

Drumurile lungi duc, de cele mai multe ori, in locuri minunate! Asa ne-au dus pe noi, saptamana trecuta, in inima tarii, la Pensiunea Butoaiele Transilvaniei din Medias, unde am avut parte, pentru cateva ore, de un adevarat rasfat culinar, asa ca in Ardeal.

 

L-am gasit pe Tiberiu Csiszer in mijlocul actiunii, pregatindu-ne preparatul lui de suflet, gulasul.

 

Povestindu-va voua toate aceste lucruri, imi dau seama ca, de cele mai multe ori, laudam preparatele pe care le mancam, laudam restaurantul sau locul unde am mancat, dar rareori laudam bucatarul. Iar oamenii astia pe care nu-i vedem aproape niciodata fac totul cu multa pasiune si merita complimentele noastre!

 

Urmareste-l si tu pe Chef Tiberiu Csiszer pe Instagram aici sau pe LinkedIn aici.